09 Kunstenaar – curator, een dilemma?

14 januari 2020

Kunstenaar-curator, een dilemma?

Een jaar geleden werd mij door het kunstplatform Omstand gevraagd om als gastcurator een tentoonstelling te organiseren. Meteen enthousiast zei ik ja en ging aan de slag. De titel zou HOOGLICHT zijn, vernoemd naar mijn blog. Zelf wilde ik niet deelnemen aan de tentoonstelling, maar kunstenaars uitnodigen waar ik een verwantschap mee voel, met hun werk en onderzoekende instelling.

Ik ging op atelierbezoek en leerde zo meer over hun werk en persoon. We spraken niet alleen over het werk maar ook over de plek. Omstand is geen white cube, de ruimten zijn rauw en heel verschillend.

Uiteindelijk moest er gekozen worden wie, waar en met wie en met welk werk. Hierbij merkte ik bij mezelf een terughoudendheid om teveel te bepalen. Als kunstenaar weet ik als geen ander hoe belangrijk artistieke vrijheid is. Tegelijkertijd besefte ik dat de curator de touwtjes in handen heeft, die heeft een overzicht over het geheel van de tentoonstelling en weet hoe de puzzel eruit komt te zien. Klein dingetje is wel dat dat definitieve beeld niet vaststaat het is fluïde. Het is net als het maken van een schilderij waarvan de uitkomst van te voren nooit zeker is voor mij. Er is een startpunt, een witte ondergrond en dan volgt het opbouwen. Verfstreek na verfstreek totdat er een vorm, een ruimte ontstaat. Toen ik het verband zag tussen het maken van een schilderij en mijn aanpak als curator verdween de twijfel. Wetende dat het goud te halen is op plekken waar je het niet verwacht, ga je aftastend soms struikelend maar altijd vastberaden op pad.

Bij Omstand zal het werk van 9 kunstenaars te zien zijn die het onderzoek hoog in het vaandel hebben staan en zich daarin overleveren aan het groen, stilte overschreeuwen, het universum betreden, het schilderen uitbenen, materie onderzoeken, kijkinstructies katapulteren, kleur rimpelen en de architectuur van het onaanzienlijke onderzoeken. Kunstenaars die het dwalen niet schuwen, wetend dat nieuwe inzichten en verrassende vergezichten de beloning zijn.

HOOGLICHT opent  zaterdag 7 maart bij OMSTAND 16.00 uur en duurt  t/m 19 april

Deelnemers: Richard van der Aa [FR] Hans Everaert [BE] Franck Gribling [NL] Kathleen Huys [BE] Karlijn Janssen [NL]  Maaike Kramer [NL]  Simon Oud [NL]  Jochem Rotteveel [NL] Isolde Venrooy [NL]

Adres Expositie: van Oldenbarneveldtstraat 92 A, Arnhem
info@omstand.nl

https://www.omstand.nl/nieuws/

 

 

Delen
Op de hoogte gehouden worden van nieuwe berichten? Abonneer

Meer berichten