17 Cardboard Constructions

Eigenlijk zat het er al lang aan te komen, de stap om vanuit de illusionaire ruimte van een schilderij de werkelijke ruimte in te stappen. De behoefte ruimte op een andere wijze te onderzoeken, haar niet puur te suggereren op het platte oppervlak van een schilderij, leidde naar een radicale beslissing. Ik ruimde mijn atelier grotendeels leeg en haalde de kleine papieren bouwsels tevoorschijn die ik in de loop van de jaren had gemaakt. Ik zocht voor mijn onderzoek naar een stevig materiaal dat op een vrij eenvoudige wijze te bewerken was. Uiteindelijk kwam ik uit op golfkarton, met een zijde wit en de andere bruin met afgeronde hoeken. Ik bestelde een stapel en ging aan de gang zonder een voorop gezet plan. Drie maanden trok ik me terug in mijn atelier, een “kartonnen” cocon waarin ik van alles uitprobeerde. In al die vrijheid maakte ik een afspraak met mezelf: De bouwsels moesten plat vervoerd kunnen worden, eigenlijk een soort bouwplaten die op locatie in elkaar gezet konden worden. Geen ingewikkelde en dure transporten maar gewoon met de trein kunnen reizen met een pakket onder de arm.
Uiteindelijk komt er dan het moment dat er gekozen moet worden, nodig om een selectie te maken voor VOIDS and VOLUMES, een duo tentoonstelling samen met franck gribling. Een moeilijk moment, uit de cocon stappen en dan met een afstand kijken naar wat je nu al die tijd gedaan hebt. Fotograferen van het werk vind ik daarvoor een goede manier, je neemt letterlijk afstand. Maar het blijft ingewikkeld om de intuïtieve kant van het brein weer synchroon te laten lopen met het logische, planmatige. Maar het moet omdat ik door afstand te nemen en kritisch te kijken de volgende stappen kan zetten.
Met de Cardboard Constructions neem ik de ruimte in, ik suggereer haar niet langer. Hoe wonderlijk om vanuit een veelheid aan materialen en technieken uit te komen bij het meest simpele, zoals je als kind een bootje van papier vouwde.

Confrontatie 4
VOIDS and VOLUMES
franck gribling – Paper Cuts
Marena Seeling – Cardboard Constructions
LOCUS SOLUS
Oude Zijds Voorburgwal 131 Amsterdam
Opening zaterdag 26 november 17 – 19 uur
met om 18.00 uur: franck gribling openingswoord en aktie “HET BEGIN”
Tentoonstelling 26 november – 17 december 2022
Vrijdag t/m zondag 14 -18 uur en op afspraak tel: 0615317696 / 0649365575

Delen
Op de hoogte gehouden worden van nieuwe berichten? Abonneer

Meer berichten