06 The panorama discovered revisited

In 2014 verscheen mijn publicatie The panorama discovered, met daarin schilderijen, foto’s en een artikel van Cees de Boer. Binnenkort zijn een aantal schilderijen uit het boek te zien in het Huygensgebouw van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Waarom deze tentoonstelling, waarom duiken in de geschiedenis?
Het woord revisited: terugkomen, opnieuw bekijken met de bedoeling verbeteringen aan te brengen of van te leren, licht een tip van de sluier op. Regelmatig ga ik naar plekken die van betekenis zijn in mijn werk zoals mijn geboortedorp Weurt of de nieuwe bruggen bij Nijmegen. Het terugkomen naar een plek is voor mij een ijkmoment. Het waarnemen is niet statisch, op een ander moment valt weer wat anders op ook al kijk je naar hetzelfde. Het registreren en vervolgens die waarneming in een schilderij laten stollen behoort tot mijn kunstenaarschap. Eigenlijk is het maken van schilderij tegenstelt aan het alsmaar veranderende kijken. Wanneer is een schilderij af? Het is een van de moeilijkste vragen en ik heb er geen pasklaar antwoord op. Het is vaak zo dat ik gegrepen word door iets wat er in het werk gebeurt, een verrassing iets nieuws, dat maakt dat ik er niet meer aan kom. Maar dat lukt niet altijd, op het you tube filmpje Underlayment is een groot aantal stadia van één schilderij te zien waar ik van 2010-2014 aan werkte. Als ik het terug kijk zie ik versies waarvan ik nu denk, hier had ik op moeten houden.
Op de tentoonstelling hangt een schilderij uit 2014 dat ook in het boek staat en waar ik een jaar geleden aan verder ben gegaan. De compositie is dezelfde gebleven, waarbij een aantal details, verdwenen zijn. Daarvoor in de plaats is een verdeling in grotere vlakken met nadruk op de dieptewerking van kleur en textuur gekomen. Een keuze die meer aansluit bij mijn huidige werkwijze
Terugkomen in een schilderij wil niet altijd zeggen dat ik er aan verder werk. Wat ook gebeurt is dat bepaalde vormen a.h.w. uit het doek getild worden en als zelfstandig betekenisdrager verder gaan. De “wallshapes” zijn zo ontstaan, uit plaatmateriaal gezaagde, beschilderde vormen.
De schilderijen uit de periode 2010-2018, samengebracht in tentoonstelling THE PANORAMA DISCOVERED revisited, vormen een belangrijke bron voor mijn huidige werk. Het is als het terugkomen op de dijk bij Weurt, kijkend over de uiterwaarden en de rivier met in de verte de nieuwe brug bij Nijmegen, waar ik straks naar toe fiets om er onder te gaan staan om vanuit dat perspectief de ruimte te ervaren.
Tentoonstelling: 14 januari – 22 februari 2019
Huygensgebouw hoofdgebouw van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Openingstijden Huygensgebouw
Maandag t/m vrijdag van 06.30 – 21.30 uur
Zaterdag van 09.30 – 16.00 uur.
Heyendaalseweg 135
6525 AJ Nijmegen

https://www.ru.nl/fnwi/nieuws-agenda/agenda/exposities-fnwi/

https://www.youtube.com/watch?v=xj2g09U-CRQ&t=101s

 

Delen
Op de hoogte gehouden worden van nieuwe berichten? Abonneer

Meer berichten